Hvordan forebygge arbeidsrelatert astma?
Nordlaks er med i et viktig forskningsprosjekt som ser på nettopp dette, kalt SHInE. Prosjektet er et samarbeid med UNN, St. Olavs Hospital og Haukeland Universitetssykehus og ser på eksponering av såkalte bioaerosoler, det vil si små partikler med biologisk materiale. De foreløpige resultatene viser at det er mulig å redusere eksponeringen, som har gjort noen laksearbeidere syke.
Åtte andre norske lakseindustribedrifter med i forskningsprosjektet, som har en tidsramme fra 2020 til 2025. Prosjektets hovedmål har vært å finne effektive tiltak for å forbedre lufta i prosesseringslokalene gjennom å redusere innholdet av bioaerosoler.
Bioaerosoler er små partikler og dråper med biologisk materiale fra fisk og mikroorganismer. Disse dannes av maskiner eller ved sprut fra arbeidsprosesser, dyser eller spylere mot biologisk materiale. Når de pustes inn, vil bioaerosolene fordeles i ulike områder av luftveiene avhengig av form og størrelse.
Tidligere forskning har vist at noen laksearbeidere kan få rennende nese eller øyne, utslett eller luftveisplager av disse partiklene og dråpene. For noen kan det utvikle seg til at de trenger astmamedisin. Det har vært viktig for Nordlaks å ta del i dette prosjektet, slik at vi kan finne gunstige tiltak som kan redusere sjansen for at dette skjer med våre ansatte.
Målinger for å dokumentere effekt
Nordlaks fikk i oppgave å ha hovedfokus på atferdstiltak, altså endring av arbeidsutførelse og rutiner med mål om mindre dannelse av bioaerosoler. Det ble laget et nettkurs som dreiet seg om at produksjonsmedarbeidere skulle bruke svabring istedenfor spyling i størst mulig grad. I tillegg ble det innført flere tekniske tiltak rettet mot å redusere vannbruk.
Forskere fra UNN har vært til stede på Nordlaks i to runder og gjort målinger på ansatte og fra stasjonære stasjoner på fileten og slakteriet. Den første målingen ble gjort i oktober 2021 før tiltaksperioden, og den andre målingen ble gjort ett år etter første måling, og etter tiltakene var iverksatt. Rundt 90 ansatte deltok på hver av rundene. Målingene på ansatte bestod hovedsakelig av helsekontroller, samt at flere bar måleutstyr på seg i løpet av arbeidsdagen for å fange opp mengden bioaerosoler i lufta.
Viktige funn for fremtiden
Resultatene fra målingene viser at det er mulig å redusere eksponeringen av bioaerosoler. Dette tyder på at relativt enkle tiltak kan bidra til å redusere eksponeringen.
Funnene er viktige, da de på sikt kan forbedre arbeidsvilkårene og redusere helseplager i lakseindustrien. Selv om det er usikkert hvilke tiltak som ga best effekt, kan kombinasjonen av flere tiltak styrke resultatene og bidra til ytterligere reduksjon i eksponeringen. Vi vil fortsette å sende ut nettkursene til ansatte og videreføre de øvrige tiltakene som ble iverksatt.
Å delta i dette forskningsprosjektet har vært svært verdifullt for oss i Nordlaks. Vi ønsker å ta vare på ansattes helse og samtidig bidra til viktig forskning som styrker næringen som helhet.
Forskningsprosjektet fortsetter ut 2025, og forskerteamene vil fremover publisere ulike artikler med funn og konklusjoner.
Hvis du lurer på noe angående prosjektet, ta kontakt med Catrine Bakkejord på HR (catrine.bakkejord@nordlaks.no).